Acasă O carte pe zi O carte pe zi – august Thomas Hardy, Tess d’Urberville

Thomas Hardy, Tess d’Urberville

Thomas Hardy, Tess d’Urberville, Traducere de Letiţia Lazăr, Editura Adevărul, 2011, 528 p.

Thomas Hardy (2 iunie 1840 – 11 ianuarie 1928) a fost un scriitor și poet naturalist britanic, cunoscut pentru romanele Tess și Departe de lumea dezlănțuită. Hardy s-a născut într-o familie în care tatăl era un zidar şi constructor local iar mama o femeie educată şi ambiţioasă, care a contribuit la educaţia fiului ei până la împlinirea vârstei de 16 ani, când a devenit ucenicul unui arhitect local. În decembrie 1927, Hardy a făcut o infecţie la plămâni şi a murit în ianuarie 1928, după ce a dictat ultimul său poem soţiei, pe patul morţii. Înmormântarea sa a fost un eveniment controversat: familia şi prietenii au dorit ca locul de veci să fie în satul natal Stinsford, dar executorul său a insistat să fie la Poets’ Corner (Colţul Poeţilor, o secţiune de la Westminster Abbey, unde se află urnele a numeroşi poeţi şi scriitori britanici). S-a ajuns la un compromis în urma căruia inima i-a fost îngropată la Stinsford, alături de Emma, iar cenuşa a fost depusă la Colţul Poeţilor din Catedrala Westminster.

Evenimentele din majoritatea operelor sale se desfășoară în comitatul semi-imaginar Wessex și sunt marcate de descrieri poetice și fatalism. Prin opera sa, caracterizată prin studiul amănunțit al caracterelor și ambianțelor, simpatie umană pentru eroi, prin viziunea fatalistă și pesimistă, se opune convenționalității epocii victoriene.

Tess d’Urberville (1891), a cărui publicare a fost iniţial refuzată, este un roman controversat, criticat pentru prezentarea prea înţelegătoare a unei „femei uşoare”. Subtitlul acestuia, „O femeie inocentă”, a reuşit să intrige clasa mijlocie din era victoriană.

În Tess d’Urberville, autorul surprinde poveste unei fete de la ţară, pe nume Tess Durbeyfield, care este trimisă de către tatăl său în căutarea unor rude îndepărtate, familia D’Urberville, o dinastie cu un nume puternic, în speranţa că vor scăpa de sărăcie. Întoarsă cu povara unei sarcini nedorite, Tess este nevoită să înfrunte ruşinea şi prejudecăţile oamenilor din jur. Plecată pentru a-şi reface viaţa, departe de casă, trecutul o va urmări şi va sta mereu în calea fericirii sale.

Cartea poate fi împrumutată de la Secţia de Împrumut carte pentru Adulţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here