Acasă O carte pe zi O carte pe zi – mai 2014 Alice Munro, Prea multă fericire

Alice Munro, Prea multă fericire

Alice Munro, Prea multă fericire, Traducere din limba engleză de Ioana Opaiţ, Colecţia Premium, Editura Litera, 2013, 384 p.

Alice Ann Munro (n. 10 iulie 1931) este autoare de origine canadiană, scriitoare în limba engleză, recunoscută pentru nuvelele sale psihologice ce abordează într-un mod unic natura umană.

În 2009 a fost distinsă cu Premiul International Man Booker, pentru întreaga activitate literară. De asemenea, a obţinut de trei ori premiul pentru ficţiune din partea guvernatorului Canadei. În anul 2013 i-a fost decernat Premiul Nobel pentru Literatură („master of the contemporary short story”).

Eroii celor zece povestiri din volumul Prea multă fericire îndură pierderi, şocuri, dezamăgiri, revelaţii neplăcute despre propriul caracter şi totuşi merg mai departe, pentru că acesta este sensul vieţii. Undeva, prin întunericul în care înaintează, ei simt strălucirea intensă a fericirii, fie că este vorba despre fericirea trecută, despre cea care ar fi putut fi sau despre cea care îi aşteaptă. Cu o voce narativă unică, Alice Munro se strecoară în labirintul întunecos al sufletului uman, dezvăluind secrete şi încordări interioare indescifrabile din exterior.

Un tată aflat în închisoare pentru că şi-a ucis copiii, îi scrie soţiei despre revelaţia de a fi primit vizita lor dintr-o altă dimensiune; o fetiţă îşi ajută angajatorul bolnav de leucemie să scape de avansurile unei femei lipsite de conştiinţă; în adolescenţă, un fiu îşi părăseşte aparent fără motiv familia şi ajunge să trăiască asemenea unui vagabond, dispreţuind valorile societăţii moderne; în secolul al nouăsprezecelea, Sophia Kovalevski, matematician şi scriitor talentat, se luptă cu efectele succes lui asupra relaţiei de cuplu.

Cartea poate fi împrumutată de la Secţia de Împrumut carte pentru Adulţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here