Acasă O carte pe zi O carte pe zi – aprilie 2014 Roland Topor, Locatarul himeric

Roland Topor, Locatarul himeric

Roland Topor, Locatarul himeric (Titlu original: Le Locataire chimérique), Traducere de Ion Doru Brana, Editura Nemira, 2010, 176 p.

Roland Topor (n. 1938, Paris – d. 1997, Paris) este scriitor, ilustrator, grafician, pictor, compozitor de muzica uşoară şi actor francez. Este considerat un artist inclasabil care şi-a şocat contemporanii prin creaţiile sale în care expune sexualitatea umană în toate detaliile. Printre cele mai cunoscute opere ale sale se numără romanele Memoires d’un vieux con sau Joko fete son anniversaire, piesele de teatru L’Hiver sous la table sau Batailles, precum şi scenariile pentru Ubu Rex şi Ubu roi.

Locatarul himeric este romanul de debut al lui Roland Topor, publicat în 1964, la vârsta de 26 de ani. În 1976, cartea a fost adaptată pentru marele ecran de cunoscutul regizor Roman Polanski, care l-a interpretat el însuşi pe Trelkovsky, personajul principal din roman. Pelicula lui Polanski se numeşte Chiriaşul şi este considerată una dintre capodoperele marelui regizor.

Locatarul himeric spune povestea unui individ care se mută într-un cartier nou. Acesta ajunge rapid să aibă conflicte cu vecinii deoarece face prea mult zgomot. Noul locatar trebuie să ia o decizie: acceptă şi se supune dorinţelor vecinilor sau se revoltă şi se extrage limitărilor pe care aceştia i le impun. Indiferent de atitudinea lui însă, vecinii continuă să aibă comportamente din ce în ce mai ciudate.

Cartea poate fi împrumutată de la Secţia de Împrumut carte pentru Adulţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here