„Swedish Dads” – o expoziție de fotografie despre tații conștienți de egalitatea dintre sexe, adusă în premieră în Iași

swd-m

Creșterea copilului a fost în mod tradițional responsabilitatea femeilor, însă un număr tot mai mare de tați din Suedia au început să vadă avantajele concediului pentru creșterea acestora, cât și pentru dezvoltarea unor relații strânse cu ei, de la o vârstă fragedă. Expoziția de fotografie Swedish Dads prezintă modul în care tații suedezi percep rolul bărbatului modern, în contrast cu rolul stereotipului tradițional, paternal. Atunci când fotograful suedez Johan Bävman a devenit tată, a realizat că există o lipsă de modele masculine care să reprezinte un model de părinte. Acest lucru l-a determinat să creeze un album foto numit Swedish Dads, care prezintă bărbați aflați în concediu paternal, alături de copiii lor. La rândul lui, albumul a condus la realizarea unei expoziții de fotografie Swedish Dads, bazată pe portretele unora dintre puținii tați care au ales să stea acasă timp de cel puțin șase luni, alături de copii. Adusă în premieră în Iași, expoziția Swedish Dads urmărește analizarea motivelor pentru care acești tați au decis să rămână acasă, având grijă de copii, mai mult decât majoritatea taților din întreaga lume. Ce a însemnat acest lucru pentru ei, cum le-au fost afectate relațiile, atât cu partenerii lor, cât și cu copiii, dar și ce așteptări au avut ei în prealabil?

Expoziția „Swedish Dads” prezintă fotografiile a 25 de tați din Suedia, fiind un proiect comun între Institutul Suedez, Ambasada Suediei la București, în parteneriat cu Centrul FILIA, Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi” Iaşi, Study in Sweden, Asociația pentru Ecologie și Dezvoltare Durabilă, Europe Direct și Palas Iași.

Vernisajul expoziției „Swedish Dads” va avea loc luni, 5 decembrie 2016, de la ora 18:00, la Sala de lectură de la Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași, invitați să vorbească cu această ocazie sunt: Dan Doboș, director Biblioteca Județeană „Gh. Asachi”, Laura Albu, Președinte Romanian Women’s Lobby, Dina Loghin, Președinte Fundația Șanse Egale pentru Femei și Mihai Leontescu, consilier Ambasadei Suediei la București.

Pe 6 decembrie, între orele 9.00 – 16.00, elevii și studenții ieșeni sunt invitați să viziteze expoziția, dar și pentru a discuta despre cum văd tinerii rolul femeilor & bărbaților în societate, în familie și în viața profesională. Totodată, tinerii vor putea afla despre oportunitățile de studiu universitar din Suedia, unde universitățile nu percep taxe de școlarizare pentru cetățenii UE.

Expoziția „Swedish Dads” va sta în Iași până pe 10 ianuarie 2017, după următorul program: 5 – 6 decembrie la sediul central de la Biblioteca Județeană „Gh. Asachi”, 7 – 21 decembrie la Palas Iași, 22 decembrie 2016 – 10 ianuarie 2017 la sediul central de la Biblioteca Județeană „Gh. Asachi”.

Intrarea este liberă.

Pentru programări vizite elevi & studenți pentru data de 6 decembrie:, scrieți un e-mail la adresa mihai.leontescu@gov.se sau la telefon: 0735 308 917.

 

Pentru mai multe detalii:

https://www.facebook.com/events/1715792648739707

posteaza un comentariu

noutati pe rafturi

Noutăţi pe rafturile bibliotecii

Arhiva