Școlile grecești și Academia Domnească din Iași (sec. XVII-XIX)

Luni, 20 februarie 2017, de la ora 17.00, Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi” și Comunitatea Elenă Iaşi, Filiala Uniunii Elene din România,  organizează  o succesiune  de  întâlniri „Confluențe româno-elene”.

Istoricul Sorin Iftimi ne va vorbi despre „Școlile grecești și Academia Domnească din Iași (sec. XVII-XIX)”.

Contribuția adusă de societatea istorică greacă vechii capitale a Moldovei, Iașul, a fost în primul rând de natură culturală. Colegiul întemeiat de Vasile Lupu la Mănăstirea Trei Ierarhi (1640) a devenit foarte curând o școală de limbă greacă. Academia Domnească construită de Grigore III Ghica, în fața Mitropoliei, avea ca principală limbă de predare greaca (antică și modernă), de asemenea. Această limbă era considerată cea mai potrivită pentru studierea vechii filosofii și a științelor. Înainte ca saloanele boierești ale Iașilor să fie cucerite de  franceză, greaca era limba de conversație a societății înalte din Moldova. Este aceasta o contribuție culturală deosebită, care merită să fie readusă în atenția generațiilor de astăzi.

Marcăm astfel Ziua Internațională a Limbii Materne, care are loc anual la 21 februarie, cu scopul de a promova diversitatea lingvistică și culturală.

Profesor Evanthia Papaefthymiou va coordona această manifestare din partea Comunității Elene din Iaşi.

Întâlnirea se va desfășura în cadrul proiectului „Viață și spiritualitate” al Bibliotecii Județene.

Vă aşteptăm luni, 20 februarie 2017, de la ora 17.00, la Sala de Lectură Bibliotecii Judeţene „Gh. Asachi” Iaşi, Galeriile Comerciale Ştefan cel Mare, nr. 8-10.

 

comentarii (1)

posteaza un comentariu

noutati pe rafturi

Noutăţi pe rafturile bibliotecii

Arhiva