Paștele – sacru și profan

Marți, 11 aprilie 2017, la biblioteca Colegiului Național „Emil Racoviță” Iași, s-a desfășurat manifestarea culturală „Paștele – sacru și profan” organizată de Secția de Artă și referințe a Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” Iași în colaborare cu instituția de învățământ menționată.

Elevii prezenți la eveniment, coordonați de profesor Nicoleta Bida-Șurubaru, au aflat informații inedite despre semnificațiile religioase ale acestei mari sărbători creștine, despre simbolistica acesteia, despre tradițiile și obiceiurile care o „însoțesc”, din prezentarea susținută de invitatul special, cercetător științific principal dr. Adina Hulubaș, coordonatorul Departamentului de Etnologie din cadrul Institutului de Filologie Română „A. Philippide” Academia Română – Filiala Iași.

Curiozitatea stârnită de moderatorul acțiunii a dus ulterior la un dialog dinamic, la o interesantă dezbatere. Elevii au fost dornici să afle cât mai multe informații, în special, despre originea ouălor colorate și, mai apoi încondeiate, despre legendele, credințele și mitologia care atestă străvechimea lor, despre arta, tehnicile colorării și decorării oului pascal, despre semnificațiile numeroaselor motive folosite la încondeiere etc. Explicațiile oferite de invitatul special au fost „însoțite” și de vizualizarea unei valoroase colecții de ouă încondeiate, precum și de prezentarea unor documente, bogat ilustrate, din colecțiile Serviciului de Săli de lectură și depozit al Bibliotecii Județene „Gh. Asachi”.

La final, elevii s-au transformat în artiști populari decorând cu măiestrie câteva ouă. Mulțumim gazdelor pentru frumoasa primire și colaborare!

posteaza un comentariu

noutati pe rafturi

Noutăţi pe rafturile bibliotecii

Arhiva