Dan Simmons, Olimp

Dan Simmons, Olimp (Titlu original: Olympos), Traducere de Mihai Dan Pavelescu, Editura Nemira, 2010, 2 volume: 1312 p.

Dan Simmons (născut în 1948, Illinois, SUA) a terminat Colegiul Wabash, în 1970 şi în acelaşi an a fost recompensat cu Premiul Phi Beta Kappa pentru excelenţă în ficţiune, jurnalism şi artă. A urmat Washington University din St. Louis, după care a lucrat aproximativ 20 de ani în învăţământul primar. Prima povestire i-a fost publicată în 1982, iar primul roman, în 1985. Din 1987 este scriitor liber profesionist. A devenit faimos în 1989, când a câştigat Premiile „Hugo” şi „Locus” pentru romanul Hyperion, a cărui structură este inspirată din Decameronul şi Povestiri din Canterbury.

Olimp este al doilea volum şi totodată încheierea mini-seriei SF Ilion/ Olimp. Mini-seria SF reconstruieşte evenimentele din Iliada lui Homer pe un Pământ alternativ şi pe Marte. La fel ca şi Ilion, Olimp conţine numeroase referinţe la opere literare cunoscute: Iliada şi Odiseea lui Homer, Furtuna lui Shakespeare, precum şi alte scurte referinţe către operele lui Marcel Proust, James Joyce, Eschil, Vergilius.

„Ilion v-a lăsat întrebându-vă dacă Dan Simmons va reuşi să dezvolte saga aceea colosală de război inter-temporal şi hybris post-uman dintr-un viitor îndepărtat, sporindu-i dimensiunile, stranietatea şi spectaculozitatea? Olimp este răspunsul. Ca o dovada a capacităţii SF-ului de a le îngădui autorilor să gândească la o scară grandioasă, într-un fel care n-a mai fost întâlnit în literatura de la… să recunoaştem, Homer!, este greu de imaginat o propunere mai interesantă decât Olimp.” (Asimov’s Science Fiction Magazine)

Cartea poate fi împrumutată de la Secţia de Împrumut carte pentru Adulţi.

noutati pe rafturi

Noutăţi pe rafturile bibliotecii

Arhiva