Poliția și Biblioteca Județeană merg la școală pentru siguranța copiilor!

afis

 

În cadrul proiectului Mai Bine Prevenire Decât Indiferență! din Săptămâna Prevenirii Criminalității, la Școala „Ion Neculce” a avut loc ieri, 1 octombrie, o sesiune de informare cu clasele a VII-a și elevii din cadrul Programului „A doua șansă”. Sesiunea interactivă de prezentare a ofertei de servicii ale bibliotecii și a materialelor de prevenire din partea poliției au fost de un real interes pentru elevi.

Elevii au participat la un workshop pe teme de prevenire a delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor. Poliţistul de prevenire împreună cu reprezentanţii Bibliotecii Judeţene Iași au motivat elevii să identifice şi să creeze mesaje/ sloganuri pe diferite teme: creşterea gradului de siguranţă personală în şcoală, prevenirea absenteismului şi abandonului şcolar, motivarea elevilor să meargă la bibliotecă și reprezentarea unei biblioteci ideale în mediul virtual. Scopul acestei activităţi l-a reprezentat creşterea gradului de siguranţă personală în şcoală, dar şi promovarea serviciilor bibliotecii destinate elevilor, precum și modalitatea de accesare a diverselor activități cultural-educative ale bibliotecii.

În cadrul acestei activităţi, elevii au fost organizaţi pe grupe și au primit sarcini diferite. Elevii au manifestat interes și au fost bucuroși că au lucrat într-un mod inedit. Rezultatul activității în echipă, concretizat în mesaje, sunt punctele de plecare pentru activitățile următoare cu aceștia și adaptabile la realitatea școlară și socială: „Informația din toate domeniile la un klick!, „Fără violență în școală!, „NU abandonați ȘCOALA! NU pentru țigări!”, „O cameră fără cărți, e un trup fără suflet !” (vezi foto)

În a doua parte a întâlnirii a avut loc o dezbatere cu elevii înscrişi în programul educativ „A doua şansă”, la care au participat elevi care au abandonat școala şi urmare a  acestui program educativ au avut posibilitatea să îşi reia studiile. Scopul activităţii l-a reprezentat motivarea tinerilor de a continua studiile, cu accent privind pierderile în plan personal ca urmare a abandonului şcolar: risc crescut de victimizare/ comitere de infracţiuni. Totodată, Biblioteca Judeţeană a oferit elevilor informaţii pe direcția importanţei dezvoltării personale: importanța unui minim bagaj de informaţie corectă, viabilă, cunoștințe privind cultura, educația și o conduită civică.

Seria de activități pe această temă va continua, în special cu elevii din programul „A doua şansă”, întrucât ei au mai mare nevoie de suportul pentru a se putea adapta normelor școlare de azi… și sociale de mâine.

noutati pe rafturi

Noutăţi pe rafturile bibliotecii

Arhiva