Expoziție de mărțișoare

George Coșbuc spunea, într-un studiu dedicat mărțișorului, că: “mărțișorul e un simbol al focului și al luminii, deci și al soarelui. Poporul nostru îl cunoaște și îl ține în mare cinste, și îl poartă copiii, fetele și mai rar nevestele și flăcăii, fiindcă el e crezut ca aducător de frumusețe și de iubire”.

În folclorul românesc, anotimpurile sunt simbolizate cromatic: primăvara prin roșu, vara prin verde sau galben, toamna prin negru sau albastru iar iarna prin alb. De aceea se poate spune că șnurul de care se agață mărțișorul și care e împletit în culorile alb-roșu, e și el un simbol al trecerii de la iarna cea albă, la primăvara clocotind de viața ca focul și sângele.

Secția Împrumut pentru Copii a Bibliotecii Județene „Gheorghe Asachi” Iași găzduiește în luna martie 2017 expoziția de mărțișoare „Alb și roșu în debut de primăvară” ce conține produse manufacturate concepute și realizate de elevii Școlii Gimnaziale Liteni, com. Belcești, jud. Iași, coordonată de director, profesor Moga Gheorghe.

posteaza un comentariu

noutati pe rafturi

Noutăţi pe rafturile bibliotecii

Arhiva