„Confluențe româno-elene” – Ziua Națională a Greciei

Sâmbătă, 25 martie 2017, de la ora 13.30, Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi” și Comunitatea Elenă Iaşi, Filiala Uniunii Elene din România,  au organizat în cadrul întâlnirilor „Confluențe româno-elene” – „Ziua Națională a Greciei”.

Semnalul începerii luptei pentru libertatea Greciei, a fost dat la Iaşi în anul 1821.

În prima parte a întâlnirii, participanții au beneficiat de o expunere sumară a depozitului de carte al Bibliotecii Judeţene „Gh. Asachi” Iași, unde au fost  prezentate cinci cărți (lexicon, opere ale unor scriitori greci) în limba greacă veche și latină, apoi un manuscris în limba greacă, latină și ebraică și un incunabul, aflate în colecțiile bibliotecii.

Istoricul Pavlos Vasileiadis, doctorand la Universitatea „Aristotel” din Salonic, ne-a explicat importanța legăturii elenilor cu oraşul Iaşi aceasta datând de secole. Nucleul armatei de eliberare greceşti, aşa numitul „Batalion Sacru”, a fost alcătuit în principal din profesorii şi studenţii Academiei Domneşti din Iaşi și tineri greci, plini de entuziasm, dornici să se jertfească pe altarul Patriei.

Proclamaţia lui Ipsilanti, din 24 februarie, tipărită la mănăstirea Trei Ierarhi, arăta că: „după atâtea secole de suferinţă, îşi întinde iarăşi Fenixul Eladei aripile sale cu mândrie şi cheamă sub umbra sa pe adevăraţii şi ascultătorii ei fii”.

În noaptea de 22 februarie 1821,  Alexandru Ipsilanti trece Prutul pe la vama Sculeni înconjurat de vreo 200 de arnăuţi și sosește la Iaşi.

Întrunirea care a schimbat soarta Greciei, a avut loc la “casa principesei Cantacuzino”, pe strada Golia vizavi de palatul lui Dumitrache Sturza. Momentul fiind de mare însemnătate, la întâlnire a participat şi domnitorul Mihail Şuţu. Grecii au cerut tipărirea proclamaţiilor mişcării ce vesteau strângerea trupelor de „volintiri”, din toate straturile sociale, dispuşi să lupte sub steagul Eteriei la tipografia de la Iași iar statul Major a fost instalat la Mănăstirea Trei Ierarhi.

Pe plăcile de marmură depuse pe zidul muzeului din curtea mănăstirii „Trei Ierarhi” stau scrise ca mărturie următoarele cuvinte: “Aici la Mănăstirea Trei Ierarhi, la 27 februarie 1821 în prezenţa eteriştilor şi a simpatizanţilor greci şi români, Veniamin Costache, Mitropolit al Moldovei şi Sucevei, a sfinţit drapelul Eteriei şi a binecuvîntat pe şeful acesteia, prinţul Alexandru Ipsilanti, dînd prin aceasta semnalul luptelor pentru cauza sfântă a Libertăţii Greciei în cadrul mişcărilor de eliberare a popoarelor din Balcani”.

Profesor Evanthia Papaefthymiou a organizat această manifestare din partea Comunității Elene din Iaşi, alături de profesor dr. Angeliki Mouzakiti, de la lectoratul de limba neogreacă al Universității „Al. I. Cuza” din Iași.

Au participat elevi de la: Colegiul Național „Mihai Eminescu” coordonați de profesorii Simona Manu și Cezara Ștefănescu, Liceul Teoretic „Miron Costin” Iași, alături de profesor Geanina Honceriu, Școala gimnazială „Ion Simionescu”, profesor Ciocoiu Alina și bibliotecar Elena Nechifor.

posteaza un comentariu

noutati pe rafturi

Noutăţi pe rafturile bibliotecii

Arhiva