Ciocolată și… o carte preferată

La 11 iulie ciocolata se sărbătorește la nivel internațional; deși declarată Ziua Mondială a Ciocolatei în anul 1995 în Franța, în prezent este sărbătorită de iubitorii acestui desert din toată lumea.

Micilor noștri cititori le sugerăm ca alături de minunatul desert să încerce și o carte bună; astfel prin expoziția din cadrul biroului Împrumut pentru copii vă punem la dispoziție câteva titluri care v-ar putea trezi apetitul/pofta, nu doar de ciocolată ci și de lectură.

Un scurt istoric al acestui produs aduce un plus de informație celor interesați.

Istoria ciocolatei începe cu 2.000 de ani în urmă, când arborele de cacao era cultivat în America de Sud. Mayaşii sunt cei care au inventat o băutură fierbinte şi amară preparată din păstăile de cacao şi îmbunătăţită cu diferite arome. Reţeta a fost preluată de azteci, care au adăugat vanilie şi miere, şi au numit-o „xocolatl” (apă amară): („xococ” – amar şi „atl” – apă sau băutură). Aztecii considerau ciocolata o băutură divină, provenită din sângele unei prinţese, moartă pentru că nu a divulgat nimănui secretul unei comori legendare. Seminţele plantei de cacao reprezentau în acest caz amărăciunea şi suferinţa, forţa şi determinare tinerei.

Aducerea boabelor de cacao  în Europa îi este atribuită de unii lui Cristofor Columb (1503), de alţii conchistadorului spaniol Hernán Cortés (1528), iar de alţii călătorului italian Antonoi Carletti (1600). Spaniolii au fost cei care au început să planteze arbori de cacao şi au ţinut acest lucru secret, până când călugării au răspândit vestea.

Primul baton de ciocolată a fost preparat la Londra de către Joseph Fry, în 1847, care a inversat proporţiile – a pus mai puţină apă şi mai mult unt de cacao, iar treizeci de ani mai târziu, Daniel Peter şi Henri Nestleau au adăugat reţetei lapte condensat. Aşa a apărut ciocolata cu lapte.

Brevetul pentru inventarea ciocolatei solubile aparţine Casei Capşa din Paris şi datează din anii 1900.

Dacă ești  în căutarea unei scuze pentru a consuma cel mai cunoscut aliment la nivel mondial – iată 7 motive sănătoase ca să  mănânci ciocolată.

  1. Ciocolata te face mai subțire ( Un studiu realizat la Universitatea din California )
  2. Ciocolata te face mai deștept (Dacă îți este teamă de examene scrise, atunci îți poți crește IQ-ul cu ajutorul câtorva tablete de ciocolată).
  3. Ciocolata îți crește nivelul energetic
  4. Ciocolata previne apariția ridurilor
  5. Ciocolata încetinește îmbătrânirea mușchilor (Cercetatorii de la Universitatea de Stat din Wayne).
  6. Ciocolata te ajută să trăiești mai mult (Jeanne Louise Calment, ființa umană care a trăit cel mai mult (potrivit datelor științifice) – 122 de ani și 164 de zile – a pus sănătatea ei înfloritoare pe seama consumului regulat de ciocolată.
  7. Ciocolata te face fericit

Dacă asociezi și o carte bună, indicele de fericire se dublează.

Vă așteptăm să descoperiți o  poveste cu și despre ciocolată,  în colecțiile de carte ale  Bibliotecii Județene „Gh.Asachi” Iași – biroul Împrumut pentru copii.

posteaza un comentariu

noutati pe rafturi

Noutăţi pe rafturile bibliotecii

Arhiva