Biblioteca vie

Marți, 10 octombrie 2017, Filiala „Ion Creangă” a Bibliotecii Județene Iași a fost un spațiu adecvat discuțiilor libere și socializării pentru desfășurarea atelierului de educație nonformală BIBLIOTECA VIE, derulat în parteneriat și la inițiativa Fundației Serviciilor Sociale Bethany Iași.

Elevii bursieri din comunitățile Liteni, Vlădeni și Dobrovăț (județul Iași) au fost participanți  activi și interesați pentru dezvoltarea lor educațională și profesională, de mâine. Dar de ce este necesar acest dialog al Cărților Vii cu tinerii participanți? Toți avem abilitățile și libertatea de a schimba (sau a ne schimba) în bine, implicându-ne voluntar în dezvoltarea și educația noastră și a celor din jur. Astfel, prin intermediul bibliotecii vii oamenii devin cărți și ilustrează aspecte din diferite grupuri sociale (politiști, medici, asistenți medicali, bibliotecari, corporatiști etc).

Biblioteca Vie își propune să promoveze respectul pentru drepturile omului și demnitatea umană, să atragă atenția asupra diversității în toate formele ei, să stimuleze dialogul între oameni. Prin intermediul acestei metode de educație non-formală se evidențiază favorabil diferențele dintre oameni care nu sunt valorificate ca fiind resurse, de cele mai multe ori aceste diferențe duc la discriminare, suspiciune și respingere.

Abilitățile concrete pe care le-au asimilat tinerii pe parcursul activității sunt: dezvoltarea spiritului de inițiativă și activarea gândirii critice și creative pentru a găsi soluții, dezvoltarea unor atitudini de asumare de riscuri, dezvoltarea unui sentiment problematic de stabilire și de rezolvare a problemelor, dezvoltarea curiozității și deschiderea față de diferență, conștientizarea propriei culturi și a altora, precum și capacitatea de a recunoaște și a respecta diferențele, ascultare activă și observare.

Cărțile Vii au fost reprezentanți de patru persoane (medici și personal medical), Carmina Gheorghiță (arhitect), Ramona Nechifor și Claudiu Mercaș (agent șef adjunct de poliție) și Elena Zanet (bibliograf).

Mulțumim tuturor pentru implicare!

posteaza un comentariu

noutati pe rafturi

Noutăţi pe rafturile bibliotecii

Arhiva