Biblio-Școala de pietoni

Miercuri, , 15 februarie 2017, beneficiarii Biblio-Școlii de Pietoni au fost elevii claselor a IX-a de la Colegiul Tehnic „Ioan C. Ștefănescu” Iași.

Activitatea social-educațională a subliniat elevilor de liceu importanța și conștientizarea unei atitudini preventive în trafic precum și stimularea interesului tinerilor pentru cunoașterea acestora.

Prima parte a sesiunii de educație-informare-conștientizare a fost susținută de unul dintre partenerii proiectului prin cei doi reprezentanți de la Inspectoratul de Poliție Județean Iași – Biroul de Analiză și Prevenire a Criminalității, agent șef-adjunct de poliție Claudiu Mercaș și agent principal de poliție Ramona Nechifor care au precizat elevilor regulile de circulație rutieră, punând accent pe tipurile de infracțiuni (contravențională și penală) relevate și prin redarea unui film de scurtmetraj ca și material video în cadrul proiectului.

A doua parte a întâlnirii a fost alocată unui alt partener în cadrul proiectului Biblio-școala de Pietoni, Societatea Națională de Crucea Roșie din România – Filiala Iași reprezentată de voluntarii: Iulian Ciocănaru, Ana Maria Ecaterina Bucătaru și Mălina Iasmina Morărița care ne-au demonstrat interactiv că sloganul după care se ghidează organizația umanitară „Salvezi dacă știi să acționezi!” este vital pentru a salva o viață în cazul unui accident rutier. Cele patru etape fundamentale sunt: 1. asigurarea zonei accidentului; 2. evaluarea primară; 3. apelul către 112; 3. acordarea primului ajutor. Așa cum spunea Iulian Ciocănaru: „Este esențial să iei măsuri de siguranță, înainte de a acorda primul ajutor! De asemenea, este foarte important să te protejezi, punându-ți mănuși când tratezi o rană!” În 10 secunde, o persoană ar trebui să respire de 2- 3 ori, dacă respiră prea rar sau prea repede este necesar să cunoaștem alte informații specifice de salvare; s-au mai prezentat și exemplificat și alte tehnici de salvare RCP (resuscitarea-cardio-pulmonară), PLS (poziția laterală de siguranță), bandajul compresiv, procedura de deblocare a căilor respiratorii.

Tuturor participanților li s-au eliberat BIBLIO-PERMISE DE PIETONI, pliante și 22 de permise de acces în bibliotecă în baza actelor de identitate a celor doritori.

Mulțumim participanților și Apollonia TV [ http://www.apolloniatv.ro ]!

Proiectul este implementat în parteneriat cu Inspectoratul de Poliție Județean Iași – Biroul de Analiză și Prevenirea Criminalității și Societatea Națională de Crucea Roșie – Filiala Iași și se desfășoară pe parcursul anului școlar 2016 – 2017 în unități de învățământ școlar / liceal din municipiul Iași.

posteaza un comentariu

noutati pe rafturi

Noutăţi pe rafturile bibliotecii

Arhiva