Acasă O carte pe zi O carte pe zi – septembrie Torgny Lindgren, Biblia lui Dore

Torgny Lindgren, Biblia lui Dore

Torgny Lindgren, Biblia lui Dore, Traducere din limba suedeză şi note de Elena-Maria Morogan, Editura Polirom, 2006, 256 p.

Torgny Lindgren s-a născut în anul 1938 în Raggsjo, Vasterbotten. A debutat cu poezii în 1965, dar primul mare succes l-a avut cu romanul Drumul şarpelui pe munte (1982), distins cu Marele Premiu pentru Literatură al Uniunii Scriitorilor Suedezi, roman care a fost transpus pe ecran în 1986, în regia lui Bo Winderberg. I-au urmat romanele Frumuseţea lui Merab (1983, premiul Aniara), Batseba (1984, premiul Esselte şi premiul francez Femina pentru carte străină), Legende (1986), Lumina (1987), Miere de bondari (1995, premiul August), Caltaboşul (2002, premiul Radiodifuziunii Suedeze), care a apărut şi în limba română la Editura Polirom (2004). Cel mai recent volum al său este Biblia lui Dore, apărut în Suedia în 2005 şi tradus imediat în câteva ţări europene, inclusiv în Romania (Polirom, 2006). În 1990 prozatorul suedez a primit titlul de doctor honoris causa al Universităţii din Linkoping, iar în 1991 a devenit membru al prestigioasei Academii Suedeze.

Acţiunea romanului este plasată în nordul Suediei, în ţinutul Vasterbotten, ca majoritatea cărţilor lui Lindgren. Despre această regiune, scriitorul afirma: „Nu poţi lăsa în voia sorţii ţinutul mlaştinilor şi al grohotişului. Singura posibilitate e să «înscrii» în el oameni. E ceea ce am vrut să fac întreaga mea viaţă: să înscriu oameni in peisaj”. Acest lucru îi reuşeşte de minune în romanul Biblia lui Dore, al cărui protagonist îşi relatează povestea la un dictafon. Povestitorul, care este cel mai de seamă cunoscător al operei lui Gustave Dore şi este fascinat de gravurile făcute de acesta pentru Biblie, nu poate să scrie sau să citească. O formă gravă de dislexie, care în copilărie l-a făcut să ajungă într-un azil de „needucabili”, se dovedeşte ulterior o binecuvântare a existenţei lui: privirea sa, incapabilă să deosebească literele, a fost ascuţită şi rafinată de gravurile marelui artist francez. Pierderea exemplarului din Biblia lui Dore, cartea care i-a încântat copilăria, este motorul care declanşează în erou impulsul de a crea opera vieţii lui. Destinul său îi oferă autorului ocazia să descrie o întreagă lume, ordonată şi în acelaşi timp uşor stranie, cu personaje memorabile. În fiecare pagină a cărţii se recunoaşte talentul naratorului de a capta atenţia cititorilor, talent care l-a impus pe Torgny Lindgren printre cei mai mari prozatori suedezi contemporani.

Documentul poate fi împrumutat de la Secţia de Împrumut pentru Adulţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here