Acasă O carte pe zi O carte pe zi – mai 2014 Molière, Avarul. Tartuffe. Don Juan

Molière, Avarul. Tartuffe. Don Juan

Molière, Avarul. Tartuffe. Don Juan, Editura Adevărul, 2009, 288 p.

Jean-Baptiste Poquelin, cunoscut mai bine ca Molière (15 ianuarie 1622 – 17 februarie 1673), a fost un scriitor francez de teatru, director şi actor, unul dintre maeştrii satirei comice.

Avarul este poate cea mai cunoscută şi mai apreciată comedie a lui Molière. Harpagon, personajul principal al piesei, este stăpânit de o zgârcenie proverbiala şi de un egoism greu de imaginat. Cu toate acestea, personajul este mai degrabă comic, decât odios. Îndrăgostit de tânăra Mariane, bătrânul Harpagon ezită să ii ceară mana femeii numai la gândul că aceasta este lipsită de zestre.

Tartuffe spune povestea unui anume Orgon, om de familie, înstărit, care cade în mrejele unui impostor făţarnic şi cabotin, pe nume Tartuffe. Acesta, clădindu-şi cu multă grijă şi putere de convingere imaginea unui om virtuos ca un sfânt şi extrem de mărinimos, se vâră atât de tare pe sub pielea lui Orgon, încât îl determină să-şi treacă întreaga avere pe numele lui, în detrimentul propriului fiu.

În piesa Don Juan, eternul afemeiat face cucerire după cucerire, spre exasperarea apropiaţilor săi, furia soţilor încornoraţi şi disperarea femeilor seduse şi abandonate la scurt timp după ce nestatornicul cuceritor şi-a atins scopurile mârşave. Faptul că îl salvează de la moarte pe unul din fraţii Elvirei – una dintre fetele seduse în acest mod – este singurul lucru care îl scapă de răzbunarea acestora. Totuşi, Don Juan va da socoteală, în cele din urmă, în faţa unei instanţe de neevitat: cerul, forţa divină, ale cărei semne le-a ignorat toată viaţa sa.

Cartea poate fi împrumutată de la Secţia de Împrumut carte pentru Adulţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here